{ LIFESTYLE }
18 Mar 2020
大陸廣電局新招「演員限籍令」 劉亦菲吳亦凡具外國藉都中槍!

內地廣電總局不時發出新禁制令,繼早前嘅「限古令」、「限薪令」、「限韓令」等,日前再有新令要各大電視台遵守「演員限籍令」,即係擁有外國國籍嘅藝人都受規定規範。有網友更做咗一份名單,好似劉亦菲(美國籍)、吳亦凡(加拿大籍)、李連杰(新加坡籍)等人都具外國國籍。





不過外界就參考早前嘅「限薪令」中,其中一條規定也有「選用外籍人士不當的」,但若果該藝人無特別不良的行為或污點,實際上工作上並不會有影響,所以今次「演員限籍令」可能實行這行措施。但始終解釋權在內地,最後會否對外國籍及港台藝人造成影響仍然是未知數。

 

自「演員限籍令」消息傳出後,外界意見不一,內地愛國電影《戰狼》嘅編劇就十分支持,認為呢個限制應該不只可侷限藝人,就連中央電視台及各省衛視主持人、記者,甚至各新聞報刊主編都需要遵守,並指一邊代表中國發聲教大家愛國,一邊又拎外國國籍,言行不一並不可取。



News
Feature
Blog
Load more
 
NOTIFICATION